KARABÜK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Eğitim Kurumu Müdürleri Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

"Toplanıldı desinler diye toplanmıyoruz."
Eğitim Kurumu Müdürleri Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

İlimiz Merkez İlçe Okul Müdürleri ile 02.10.2018 Salı günü saat 10.00’da Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Toplantı Salonunda 2018-2019 ders yılının ilk Eğitim Kurumu Müdürleri Kurulu Toplantısı yapıldı.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Ali KÖSE Başkanlığında iki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıya Müdür Yardımcılarımız Turgut ACARLI ve Nevzat AKBAŞ, Şube Müdürlerimiz Muhammet Nuri ATASEVEN, Ahmet KÜÇÜKYILMAZ, Fatih DENİZ, Mehmet ÖZDEMİR, Muhammet YILMAZ ve Erdal ÜNGÖREN ile Merkez İlçe okul/kurum müdürleri katıldı.

İl Müdürümüzün toplantıyı 2018-2019 ders yılının ülkemiz, ilimiz ve okullarımız için hayırlı  olması temennisiyle açmasının akabinde millî eğitim müdürlüğünce yapılan toplantılara değinen İl Müdürümüz 13 Şubat 2018 tarihinde Demir Çelik Anadolu Lisesinde yapılan haftalık istişare toplantısında toplantılar ile ilgili söylediklerini tekrarlayarak; “toplantıları toplanıldı desinler diye yapmıyoruz. Konuşulanlar sahaya yansımayacaksa, okula izdüşümü olmayacaksa, öğretmenlerimizi ilgilendirenler  öğretmenler odasında konu olmayacaksa niye toplanalım. Konuşulanlar dikkate alınmadığında bu toplantılar zaman israfından başka bir şey değildir. Zamansa bugüne ve geleceğe dair en kıymetli sermeyemizdir. Satın alınmayan, geri sarılmayan, yedeği olmayan…. 3,5 yılı aşkın süredir Karabük’te bir mücadelenin içindeyiz. Hep beraber epey mesafe aldık, daha fazla mesafe almanın yolu biraz da bu toplantılardan geçiyor. Toplantılarımızın her biri Karabük’ün, Ülkenin geleceğine yönelik asil gayretlerdir.” dedi.

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’un selamlarını, sevgilerini ve başarı dileklerini ileterek sözlerine devam eden İl Müdürümüz Sayın Bakanımızın İl Millî Eğitim Müdürlerine yönelik iki ayrı toplantısında yaptığı konuşmalardan alıntılar yaparak Sayın Bakanımızın “Adalet” kavramı üzerinde özellikle durduğunu belirterek “Biz her şeyde adil olduğumuzda her şey fıtratına uygun hale gelecek”, “Vahdete hizmet etmeyen şey, nifaka hizmet eder.”, “Geleceğin dünyasında her çocuğun damarında robotlar olacak, bedeninde cipler olacak.  Çok zaman kaybettik, daha çok gayret göstermemiz lazım”, “Her şeyin hukukunu koruyalım. Devletin sistemini rencide etmeyin, sosyal medyalarınıza dikkat edin,  siz işinizi yapın siyaseti siyasetçiler yapsın.”, “Önce el olacak, sonra dil duası olacak. Bizim akleden kalbe ihtiyacımız var.”, “Öğretmen itibarını hissetmeli, öğretmenlik kemalat yolculuğudur.” Öğretmenlerimizin bu yolculukta destekçisi olalım, işlerini kolaylaştıralım. “Okul, müdürü kadar okuldur. Okul Müdürleri ehliyetsiz ise tüm gayretlerimiz boşa gider, okul müdürleri dirayetli ise işin rengi değişir.”,  “Adil olduğumuzda şikayetler azalır, olmazsak zulüm artar.”, “Niyetle halin uzlaştırılması lazım.  Merhamedin marazi ise merhametten maraz doğar.”, “Karnenin sadece bir tarafı ile ilgileniyoruz, biz terbiye tarafımızı da güçlendireceğiz.”, “Tabiatın mahiyetine zarar verirsek; zıttına döner ve tohum çürür.”, “Riski yöneteceğiz, krizi yönetmeyeceğiz.”, “Öğretmenlerimiz çok önemli, öğretmenlerimize dikkat edelim, destek olalım.”  dedi. Yine Sayın Bakanımızın değişim ve dönüşümün önemine değinerek “Eski tas eski hamam olmayacak” dediğini, Yine Sayın Bakanımızın: “Mesaisinin bittiğine üzülen yönetici de gördüm, Firavun yürüyüşü içinde olanı da gördüm, siz değişmeyince yanınızdakiler değişmez. Bir dakikalık nefesimiz varsa o da emanetin gereğini yapmak için harcanmalı. Bize çalışan adam lazım, biz sadece işimizi yapalım.” Sözlerine değinerek söz içerikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakanlığımızca bir milyon öğretmenin fikirlerini Bakanlığımıza direkt iletebilmeleri için hazırlanan “Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir” projesinin önemine değinen İl Müdürümüz, Bakanlığımızca oluşturulan "birmilyonfikir.meb.gov.tr" adresi üzerinden öğretmenlerimizin görüş ve önerilerini paylaşmalarında okul yöneticilerimizin yönlendirici olmalarını istedi.

Okullarımızda gerçekleştirilen Ders dışı eğitim çalışmaları ve Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına değinen İl Müdürümüz “Bu konuda formatlar hazırladık, açıklamalar yaptık, eksik plan sizden geçmesin. Dikkatle okuyup açıklamalar çerçevesinde varsa eksikliklerini giderin ondan sonra gönderin. İl/İlçe MEM yazıyor, Üst yazı formata uygun değil, Hiç üst yazı yok, Kurul kararı onaysız,  Kışın yatsı sonrasında kurs veya Ders dışı eğitim çalışması nasıl yapılacak (19.00 Civarında yatsı okunuyor, 18.10 da Ders dışı eğitim çalışması yapılıyor. Akşam Namazından sonra okul bahçesinde futbol etkinliği olur mu? Yapılabileceği kadar olmalı 6 saat şart değil… Bunların hesabını Milli Eğitim mi yapacak yoksa okul müdürlüğü mü? Öğretmen elinde plan ile milli eğitime geliyorsa bunun sorumluluğu gereği yönlendirmeyi yapmayan yöneticidir. Ders dışı eğitim çalışması ve Destekleme ve Yetiştirme Kursunun gerçekleştirileceği yer okul dışı bir mekan ise bu kurumlarla yazışarak yazılı muvafakatlerini almamız lazım. Saatler uygun mudur?,  Uygulanabilirliği var mı? Destekleme ve Yetiştirme Kursları mevzuatına uygun açılmış mı? Defterleri dosyaları tutuluyor mu? Sorumlu yönetici Destekleme ve Yetiştirme Kurs saatlerinde okulda mı? Kurslar ve Ders dışı eğitim çalışmaları verimli gerçekleşiyor mu?, Öğretmen hazırlıkları yeterli mi? Bu sorulara cevap bulmamız gerekiyor. Kursları ve Ders dışı eğitim çalışmalarını hafta içi ve hafta sonlarında ikişer kişilik Milli eğitim yönetici heyetleri tarafından denetleneceğiz. Amaç bu çalışmaların fayda sağlaması, asıl sorumluluk ve vebal okul/kurum müdürlerinde, denetim olumsuzluklarından okul yöneticilerini 1. derecede sorumlu tutacağız.” dedi.

İl Müdürümüz devamla “Biz bu öğretmeni istemiyoruz furyası varsa orada yönetici zafiyeti var demektir. Öğretmen verimini ilk evvela ve en acımasızca okul yöneticisi takip etmeli, okulda kriz değil risk yönetilmeli, sınıflar gruplar halinde bir araya getirerek değerlendirmeler yapmalı, sizin işiniz en başarılı öğretmen ile en başarısızı; bizim işimiz de en başarılı okul ile en başarısız okul arasındaki farkı en aza indirmektir. Bunun için öğrenci akışına izin vermiyoruz, rastgele öğretmen görevi değiştirmiyoruz, tüm uğraşlarımızın sebebi bu” dedi.

İl Müdürümüz, okul yöneticilerince ev, aile ziyaretlerine bu yıl da devam edileceğini, haftada en az bir ev ziyareti, yapılamadığı takdirde ikinci haftada iki ziyaret gerçekleştirilebileceğini söyledi. Devamla, velilere yönelik afaki masraflardan kaçınılması, öğretmenler odalarında, sınıflarda MEB kitabı dışında doküman bulundurulmaması, bu konudaki Bakanlık emirlerinin tüm ilgililere tebliğ edilmesi ve konunun hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini bildirdi. Ayrıca ilaveten; okulların Müdürlüğümüzde bulunan evrak gözlerindeki evrakları düzenli olarak aldırmaları, okul servislerinin ve taşıma araçlarının denetimi, öğretim programlarının takibi, öğretmenlerin program merkezli çalışmaya teşvik edilmesi, okul yöneticilerinin okulunda okutulan tüm derslerin programlarından en azından genel mantığından ve yaklaşımından haberdar olması, kazanımlara yönelik sorular ve dolaylı öğretmen denetimi, Kurum standartlarının yükseltilmesi, okula hakim olunması ve okul güvenlik görevlileri ile iki haftada bir toplantı yapılarak durum değerlendirmesi yapılması, eğitim kurumları yönergesinin dikkatle incelenmesi, okul kantinlerindeki elektrik, su sayaçlarının ayrılması konusunun takip edilmesi, okullardaki problemlerin Millî Eğitime havale edilmemesi, işlem yapılması, sorumluluk alınması konularında ayrıca hatırlatmalarda bulundu.

Karabük olarak daha fazla kültürel etkinlik, daha fazla toplum hizmeti ve sosyal sorumluluk projesi yapılması gerektiğini belirten İl Müdürümüz: “Bunu hemen her toplantıda vurguladığımızı biliyorsunuz. Sosyal, kültürel etkinlik programları içeriğini takip edelim, her okul kendine verilen görevin takibini yapsın, şimdiden hazırlanmaya başlasın. Müdürler kurulunda söylemiştim, kültürel etkinliklerde anlayış değişikliğine gitmemiz lazım. Hep aynı klişeyi kullanmamamız lazım. Örneğin gelecekte yeni Çanakkaleler yaşamamak için neler yaptığımızı, daha neler yapacağımızı ve yapmamız gerektiğini dile getirecek bir yaklaşımla program hazırlamamız lazım.” dedi.

İl Müdürümüz konuşmasının sonunda projeler konusundaki memnuniyetini dile getirerek “TÜBİTAK projelerinde bir önceki yıl 15 olan proje sayısını 58 e yükselttik ve 290.000 TL katkı sağladık, bu yıl BAKKA dan 8, Avrupa Birliğinden 10 projemiz hibe desteği almaya hak kazındı. Bu projelerden 4.000.000 TL civarında destek alacağız.  Müdürlüğümüz yöneticilerine, Ar-Ge Proje sorumlumuz Erol GİRGİN Bey’e, diğer mesai arkadaşlarıma, sizlere, okullarımızdaki proje ekiplerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

İl Müdürümüzün konuşmasının akabinde toplantının ilk oturumu sona erdi ve toplantıya 10 dakika ara verildi.

10 dakika aradan sonra başlayan toplantının ikinci oturumunda İl Müdürümüz bölümleri ile ilgili konularda bilgilendirme ve açıklamalarda bulunmak üzere Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürlerine söz verdi. Yöneticilerimizin duyuru ve açıklamalarının ardından okul yöneticilerinin soruları cevaplandı ve toplantı son buldu.

02-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-201802-10-2018

 

Ergenekon Mahallesi Atatürk Bulvarı No 6 78200 Merkez Karabük - (370) 412 67 48 (370) 412 22 80

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.