Meslek Liselerimizde Patent Başvuru Rekoru
Millî Eğitim Bakanlığımızca On Birinci Kalkınma Planı'nda (2019-2023) yer alan "Öğrencilerin buluş, patent ve faydalı model başvurusu yapmaları teşvik edilecektir." hedefi doğrultusunda mesleki ve teknik eğitim kurumlarında öğrenci ve öğretmenlerin buluş içeren özgün çalışmaları, yeni ürünlerin ve tasarımların fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması ve bu konuda okullarda bilinç oluşturulmasına yönelik çalışmalar artarak devam ediyor.
Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER, meslek liselerinin yerli ve millî üretimdeki önemini vurgulayarak "Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması, özgün ürün, proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde patent, faydalı model, tasarım ve marka başvuru sayıları 2020 yılına göre bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 bin artışla 254'ten 20 bin 347'ye ulaştı. Tescil sayısı ise yüzde 3 bin 800 artışla 63'ten 2 bin 438'e çıktı." dedi.
Karabük ilimizde ise mesleki ve teknik eğitime bağlı okullarımız bugüne kadar fikri ve sanayi mülkiyet hakları ile ilgili 7 kurumumuz öncülüğünde 15 başvuru gerçekleştirmiş ve 6 başvurumuz onay sürecinde 7 başvurumuz tescillenmiştir.
Kurumlarımız faydalı model alanında 2, tasarım alanında 4, marka alanında ise 9 başvuru yapmış ve bu başvurularda 7'si kabul görmüştür. Okullarımız 2 tasarım, 5 marka alanında tescil almıştır.
26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü olması dolayısıyla meslek liselerinin bu konudaki faaliyetlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, İl Millî Eğitim Müdürümüz Nevzat AKBAŞ,Mesleki ve teknik eğitime bağlı okullarımız patent, faydalı model, tasarım ve marka alanlarındaki sınai mülkiyet başvurularına devam ettiğini, önümüzdeki süreçte fikri ve sınai mülkiyet başvuru ve tescil onayları daha da artacağını belirterek, "Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER'in mesleki eğitime verdiği büyük önem ile geliştirdikleri projeler doğrultusunda mesleki ve teknik eğitimde büyük bir değişime girdik. Bu bağlamda Meslek Liselerimiz üretim odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarımızın döner sermaye gelirlerinin artırılması ve mevcut kaynakların verimli kullanılması önem arz etmektedir. Mesleki Eğitimin niteliğinin artırılması için merkezî bütçeden sağlanan finansmanın yanında ek finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla kaynak çeşitlendirilmesi ve patent alınması oldukça önemli.
Mesleki ve teknik eğitime bağlı okullarımız bugüne kadar fikri ve sanayi mülkiyet hakları ile ilgili 7 kurumumuzun 7 başvurusu tescillenmiştir. Süreç devam etmektedir. Bu anlamda patent başvurularında emeği geçen okul müdürleri başta olmak üzere alan şeflerimizi, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum.
#KaragünDostu Meslek Liselerimiz İlimizin ve Ülkemizin kalkınmasında önemli destek sağlamaya devam edecektir. Meslek Liselerimizde ihtiyaca uygun modern makinalar ile donatıp, artan üretim kapasitesini daha da ileri seviyeye çıkartıp, daha çok çeşitli üretimin yanısıra kalifiyeli öğrenci yetiştirecek ve ülke ekonomisine maddi katkı sağlamaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.